Glasvezel

Glasvezel is de nieuwe vorm van het overbrengen van internet. Dit gebeurd via een glasvezelkabel en zorgt voor een extreem hoge snelheid voor het verzenden van data. Het is een dunne, sterke draad van glas die is ontwikkeld om grote hoeveelheden data snel en betrouwbaar over (grote) afstand te transporteren. Het draait bij zo’n kabel om de dunne kern wat nog dunner is dan een haar. Deze wordt beschermd door een dikke mantel. glass-fiber-661677_640

Via een glasvezel kabel kun je internet, televisie en telefonie afnemen. De werking van een glasvezelkabel is als volgt; het verstuurd digitale informatie door de manipulatie van een lichtstroom via een laser. Deze laser schakelt uit en aan en hoe snel deze uit en aan gaat, hoe sneller de data kan worden getransporteerd. De snelheid van het transporteren van data wordt aangegeven met bits per seconde.

Doordat iedereen tegenwoordig bezig is met het versturen van informatie, door te internetten, bellen en televisie kijken moet de snelheid van de verbinding natuurlijk optimaal zijn. Voor het huidige gebruik is deze snelheid nog goed te gebruiken, maar in de toekomst zal waarschijnlijk de snelheid weer op moeten worden gekrikt. Daarom kan de glasvezelkabel een enorme snelheid van datatransport aan en zullen er andere componenten moeten worden geüpdatet en niet dat overal in het land weer de kabel moet worden vervangen.

Op dit moment zijn ze in Nederland hard op weg om iedereen te verzien van een glasvezel aansluiting. Veel kabels zijn gelegd alleen het laatste gedeelte, van straat naar het huis, is nog niet gelegd. Dit wordt Fiber to the Home genoemd en dit zal in de komende periode veelal gebeuren.