Blog Detail

3 dingen die je niet wist over Microsoft PowerPoint

07 jan 19
Admin
No Comments

Microsoft PowerPoint is dé standaard op het gebied van presentatiesoftware. Uiteraard zijn er alternatieven, zo kun je met Apple Keynote werken, je kunt met Google Slides aan de slag gaan, of je kunt een Prezi maken. Toch gaat er voor velen niets boven een “echte” PowerPoint maken, deels door gewenning maar ook door het complete set aan tools dat tot je beschikking staat. Uiteraard is het ook erg praktisch dat je het resultaat op vrijwel iedere computer kunt weergeven, omdat Microsoft PowerPoint zo ingeburgerd is. Vaak val je als ontwerper terug op de functies die je kent, en vergeet je dat er nog veel meer mogelijkheden zijn die je tijd en moeite kunnen besparen. Hier zijn 3 dingen die je niet wist over Microsoft PowerPoint.

1. Je kunt zoomen met Microsoft PowerPoint

Bij een PowerPoint werk je normaal gesproken met dia’s of slides. Dit zijn losse pagina’s die je aan elkaar kunt koppelen. Dat werkt op zich heel goed, je kunt bij de PowerPoint maken overzicht houden op een groot project. Het resultaat kan wel een beetje statisch worden.

Prezi is een bedrijf met eigen presentatiesoftware, sinds 2009 proberen ze het “hippe” alternatief te zijn voor Microsoft PowerPoint. Een Prezi maken werkt op een andere manier; je hebt één groot canvas waar je elementen op kunt plaatsen. Daarmee lijkt het ontwerpen van een Prezi meer op het samenstellen van een moodboard. Je kunt naast dia’s met standaard afmetingen ook afwijkende vormen gebruiken waar je op kunt inzoomen.

Je kunt deze vorm van presentaties ontwerpen ook toepassen bij een PowerPoint maken. Je kiest slides die bij elkaar horen, vervolgens kies je de Summary Zoom optie uit het Insert menu. Je hebt dan een interactieve slide die je snel laat navigeren naar het gewenste deel. Daarnaast is er de Slide Zoom waarmee je verder op één slide kunt inzoomen. Om de PowerPoint presentatie echt dynamisch te maken gebruik je de Morph overgang. Wanneer je op twee slides een gedeeld object hebt staan, zal deze bewegen tijdens de overgang.

2. Je kunt veel meer doen met vormen

Het is uiteraard mogelijk om bij een PowerPoint maken afbeeldingen in te laden. Vaak zijn dit bitmaps ofwel raster afbeeldingen. Die zijn opgebouwd uit punten, wanneer je die gaat schalen gaat dit ten koste van de scherpte. Daarom is het doorgaans beter om met standaard vormen te werken. Die zijn schaalbaar met behoud van perfect scherpe randen.

Met SmartArt kun je snel aan de slag, in deze bibliotheek met schaalbare afbeeldingen vind je volop interessante plaatjes om jouw PowerPoint presentatie visueel aantrekkelijk te maken. Maar soms zou je liever de kleur aanpassen, of een element uit de graphic verwijderen. Dat is heel eenvoudig door het object te selecteren met de rechtse-muistoets en “ungroup” te kiezen. Nu kun je alle elementen los bewerken. Dit werkt vaak veel sneller dan zelf graphics ontwerpen.

Deze truc werkt ook met tabellen. Als je die wilt bewerken kun je de tabel kopiëren, vervolgens plak je deze met het “paste special” commando. Je kunt de tabel vervolgens als een afbeelding plakken (een EMF bestand om precies te zijn). Dit object kun je op dezelfde wijze ungroupen en per element bewerken.

3. Je kunt ontwerpen met tekst veel eenvoudiger maken

Wanneer ontwerpers met een website of magazine bezig zijn, maken ze vaak gebruik van een tijdelijke tekst. Hierdoor krijgt de ontwerper een goed idee van de layout voordat de definitieve tekst beschikbaar is. De standaard tekst is vaak de Latijnse “lorem ipsum” alinea, deze tekst wordt al eeuwenlang gebruikt. In Microsoft PowerPoint kun je deze tekst uiteraard handmatig plakken, maar het kan nog sneller. Kies een vorm, type =lorem(x) en druk op de return knop. Voor “x” vul je het aantal gewenste paragrafen in.

Met Microsoft PowerPoint is er meer mogelijk dan je denkt! Laat je informeren door de experts en maak jouw presentaties nog beter!